KLUBBEN FOR ALLE

I dag er det Kvinnedagen og i den forbindelse er Vålerenga Fotball med på en kampanje som setter fokus på like muligheter, sammen med Clear Channel, NFF, TFK og Røa.

Vålerenga Fotball ønsker å stå i spissen for like muligheter. Vår ambisjon er å kunne konkurrere internasjonalt, utvikle morgendagens stjerner og tilby masse morsom fotballaktivitet for jenter uansett ambisjonsnivå. Vi har kommet et stykke på vei, men det er ikke tvil om at manglende ressurser holder oss tilbake! Kvinnefotballen fortjener og trenger at folk bryr seg. Hvis morgendagens jenter skal få de samme mulighetene som guttene må flere være villig til å investere i jentene.

EN LEDENDE KLUBB INNEN KVINNEFOTBALLEN

Vålerenga Fotball består av 1500 aktive medlemmer, spredd på over 100 lag fra barne- og ungdomsfotballen til seniorlag, og ikke minst A-kvinner i Toppserien.

Vålerenga startet et damelag tilbake i 1982, og rykket opp til Toppserien for første gang i 2011.

Høsten 2015 vedtok styret i Vålerenga Fotball at klubben innen 2020 skulle være en ledende klubb innen kvinnefotballen, og fem år senere ble målet nådd: Vålerenga Damer vant både sitt første seriemesterskap, og tok med seg kongepokalen hjem fra Ullevaal.

Parallelt med satsingen på A-laget, ble det i 2015 også satt ned målsettinger om å få inn flere jenter i klubben.

FULL LIKESTILLING I FOTBALLEN

Vålerenga Fotball sin bærekraftstrategi går ut på at vi skal være en klubb som tilbyr like muligheter uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, legning eller økonomisk bakgrunn.

Siden 2018 har antallet jenter og kvinner som spiller fotball i Vålerenga økt med 33 prosent. Klubben har også etablert et utviklingsløp for jenter med mål om å utvikle spillere som en dag kan bli gode nok til å spille på toppnivå, både Norge og ute i verden. Som en del av utviklingsløpet vårt samarbeider vi med flere klubber i Oslo-området om spillerutvikling.

Historisk har jentene hatt for få rollemodeller, og for dårlige utviklingsmuligheter. Selv om vi har hatt positiv utvikling de siste årene, er det fortsatt et faktum at for få jenter og kvinner spiller fotball i Vålerenga, og kompetansen rundt kvinnefotball har stadig mer å gå på.

Vålerenga som mål om å fortsette å øke antall medlemmer som er jenter eller kvinner. Vi skal også samarbeide med enda flere klubber i Oslo-området. I fjor etablerte vi et trener – og ledelsesprogram for jenter og kvinner.

Kvinnefotballen må bli tatt alvorlig, både kulturelt, strukturelt og økonomisk. Hos oss i Vålerenga har samtlige spillere på A-laget proffkontrakter, og lever av fotballen; en forutsetning for at vi skal være et konkurransedyktig lag i europeisk målestokk.

Vi opplever en genuin og økende interesse for kvinnefotball blant en bred gruppe næringslivsaktører. Vi opplever også at næringslivet i stadig sterkere grad dreier oppmerksomheten mot like muligheter, og ønsker å gjøre en forskjell.

Det meste av trening har tradisjonelt sett vært tilpasset gutte – og herrefotball.Vålerenga jobber derfor med å iverksette en metodikk for fysisk trening og skadeforebyggende arbeid spesielt tilpasset jenter allerede fra barnefotballen, slik at de også får best mulig forutsetninger for fysisk aktivitet.

I 2023 fikk mediedekningen i Toppserien et merkbart løft. Det er flere oppslag, produksjonen er bedre og pressen mer opptatt av kvinnefotball.

Den velkjente pilen peker i riktig retning både når det gjelder næringsliv og medieoppmerksomhet.

Kampanjen pryder Clear Channel-skjermer i hele Norge, og du kan lese mer om like muligheter i fotballen her

Annonse fra Toppserien: